Bouw

Het is tussen 1884 en 1887 gebouwd (in de tijd van de burgers en stoommachines). Op 17 maart 1885 werd de eerste steen geplaatst, ongeveer een jaar later was het gebouw zo goed als klaar. De officiële inwijding was op 7 februari 1887 waarna een maand later het Heilig Sacrament van de lieve heer op solder naar het Basiliek van de Heilige Nicolaas werd overgedragen. De reden voor het bouwen van de kerk was dat de mensen vonden dat de rooms-katholieke kerk weer moest bloeien. En wat was een betere manier dan een prachtige, machtige en stralende kerk te bouwen in het geliefde havengebied?

Restauratie

Alles vergaat, net als de kerk. Op een gegeven moment was de kerk zo versleten, van lekkende daken tot de beschadigde loodramen. Toen werd een restauratie opgestart die werd gesponsord door vrienden/leden van de kerk. De kerk was weer helemaal hersteld in 2001.

Architect

De architect zijn volledige naam was Bleijs Andrianus Cyriacus. Hij is geboren in 1842 en stierf op een leeftijd van zeventig jaar. Hij had al van jongs af aan een talent voor tekenen. Hij werkte bij een atelier tot hij die verliet vanwege een meningsverschil. Hij sloot zich aan bij de koninklijke academie van Schone Kunsten. Waarna hij zich vestigde in zijn geboortestad Hoorn. Hij kreeg veel opdrachten(vaak scholen en winkels) tot hij op een gegeven moment een kerk mocht tekenen, namelijk de St. Cunerakerk met pastorie. Daarna mocht hij de Sint Nicolaas kerk tekenen door een door hem gewonnen prijsvraag.

Interieur

Alle kerken hadden in de tweede helft van de negentiende eeuw dezelfde stijl. Maar in tegenstelling tot alle andere kerken had deze een ‘italiaanse barok’. Wat een oude bouwstijl is die dateert van de zeventiende/achttiende eeuw. Het werd heel veel gebruikt in rooms-katholieke kerken.



Functie

Oorspronkelijke functie(s)

De oorspronkelijke functie van de kerk was dat het eigenlijk een normale kerk was met normale kerkdiensten. Hoewel het ook het Heilig Sacrament bewaarde. Er werd in de kerk vergaderd door mensen die bij de kerk hoorde. Er trouwden mensen. En er werden ook mensen gedoopt. Verder waren er ook nog begrafenissen.

Huidige functie(s)

Tegenwoordig is de kerk een rijksmonument en een toeristische trekpleister. Het heeft dezelfde functies als vroeger. Dit is het schema van de kerk:

 

Schema

Vieringen

 

Zondag

10:30

 

Hoogmis (Nederlandstalig). Abdijliturgie, vaak met meerstemmige koorzang.

13:00

 

Hoogmis (Spaanstalig).

17:00

 

Gregoriaanse vespers (niet in juli en augustus).

18:00

 

In de Oude Kerk: Vespers. Een samenwerking van de Oudekerkgemeente, de Nicolaasparochie en de Gemeenschap Oudezijds 100.



Maandag t/m zaterdag

12:30

 

H. Mis.

(Nederlandstalig, op dinsdag Engelstalig, op vrijdag Spaanstalig).

Geen Mis op Koningsdag, vrijdag 27 april.







Donderdag

18:00

 

Vespers en H. Mis.

Van 17:40-18:00 uur is er gelegenheid tot stil gebed. Niet in juli en augustus.

 

Zaterdag

17:00

 

Choral Evensong.

(niet in augustus en september).



Openingstijden

 

maandag en zaterdag

12:00 - 15:00 uur

 

dinsdag t/m vrijdag

11:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, vrijdag 27 april, de hele dag gesloten.

 

Biechtgelegenheid

Dagelijks na de Mis is de priester beschikbaar voor het sacrament van boete en verzoening.

Foto speciaal detail

Ik heb dit gedeelte gekozen omdat je er heel erg diep over kan denken aangezien er nergens een betekenis over staat. Mijn persoonlijke gedachte was dat hiermee werd bedoeld dat God alles weet vanaf het begin tot aan het einde. A tot Z =  Α ποτε Ω. Vanwege het boek, want het boek werd beschouwd als een teken voor kennis. Een andere gedachte was dat het betekende dat het Christendom er van het begin tot aan het einde is en zal blijven. Vanwege het kruis waar het in zit.